sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Näin teet 3 palasen kepparin

Ensiksi pitää suunnitella minkä rotuisen ja kokoisen kepparin aikoo tehdä. Sitten piirretään leivinpaperille sellainen kaava minkälaisen hepan haluat, joka sisältää pienen ompeluvaran.
Kun kaava on piirretty se pitää leikata. Kannattaa myös piirtää ja leikata haluamasi kokoiset ja muotoiset korvat. 
Sitten paperikaavojen leikkaamisen jälkeen on piirrettävä paperikaavan reunoja pitkin kankaaseen kaava. Kankaan kannattaa olla valmiiksi kaksinkerroin niin on helpompi leikata palat samankokoisiksi.   
Sitten palat pitää leikata kankaasta mahdollisimman tasaisesti terävillä saksilla. 
Kolmipalaiseen keppariin tulee keskipala joka leventää kepparia ja tekee siitä aidomman näköisen. Keskipalan hyvä leveys on 4-6cm kepparin koosta riippuen. Keskipalan pitäisi olla mahdollisimman tasaisesti leikattu, ettei keppariin tulisi "mutkia."
Keskipalan täytyy olla niin pitkä, että se menee koko kepparin sivujen ympäri (lukuun ottamatta alasivua johon keppi tulee).
Sitten ruvetaan ompelemaan, mutta ennen sitä pitää keski- ja sivupala laittaa nuppineuloilla toisiinsa kiinni niin, että keskipala kiertää koko kepparin ympäri lukuun ottamatta kepinkiinnitys sivua. Muistathan katsoa myös, että nurja puoli on ulospäin ja oikea puoli sisäänpäin.
Ompelulangan pitäisi olla mahdollisimman saman väristä kuin kangas, mutta ei haittaa jos se on vähän eri sävyistä. Ompelussa pitäisi olla pieni terävä neula joka menee helposti kankaan läpi. Ompelujäljen olisi hyvä olla pientä ja tiheätä. Keppareita voi ommella myös ompelukoneella, mutta itse arvostan enemmän käsillä ompelua.
Kun keppari on ommeltu voit kääntää sen oikeinpäin niin, että kepparin siisti puoli tulee esiin ja ompelu jäljet menee piiloon on aika täyttää keppari. Keppari täytetään vanulla jota saa kangas- ja joistain askartelukaupoista. Älä täytä kepparia liikaa, mutta älä jätä sitä ihan lötköksikään. Jos olet ommellut jo korvat voit ommella ne nytten keppariin. Jotkut laittavat korvien sisälle rautalankaa, että ne pysyisivät paremmin pystyssä, mutta minä olen laittanut niihin vain vähän vanua. Sitten on silmien vuoro. Silmät voi tehdä itse kankaasta, tekonahasta tai sitten ostaa kaupasta napit, myös jotkut askartelu- ja kangasksupat myyvät oikean silmän näköisiä nappeja pehmoleluille joita itse käytän keppareihin.
Ylijääneitä kankaan paloja ei kannata heittää roskikseen, koska niistäkin saattaa olla hyötyä esim. Keppareiden laikuiksi, suitsien osiksi tai niitten koristeeksi ja paljon muutakin askarteluita niistä voi tehdä.

 Harjan tekoa en nyt tähän postaukseen laita, mutta ehkä siitäkin jonkun postauksen joskus teen. Mitä mieltä te lukijat olitte tästä "ohjeistuksessa?"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti